hu/en

A Képzelt Város zenekar története 2005-ben kezdődött az építész karon. A kezdeti hobbi zenélésből az idők során életforma lett, a 2008-as Csend Utca EP-n és a White Noise című kislemezen át pedig egyenes út vezetett a sorsfordító nagylemezig és a sajátos hangzásvilágig, aminek nélkülözhetetlen eleme a cselló, a csilingelő dallamot játszó, vagy éppen zajból falat építő gitárok és most már az analóg szintetizátorok.
Bár a magyar zenekarok többsége szövegcentrikus, néha sokkal izgalmasabbak azok a szavak, amiket nem mondanak ki, vagy a hangszerek játsszák el. A Képzelt Városban az ének egyenrangú a többi hangszerrel. Itt a szöveg csak útmutató ahhoz, hogyan hallgassuk, miről mesélnek a gitárok, a cselló. Szabadság, szárnyalás, asszociációk egy hangokból teremtett városban. 2009-ben jelent meg első nagylemezük, a Mit nekem, melyet 2012-ben a Hélium követett.
Rá egy évre jelent meg Anatolij című harmadik nagylemezük a MamaZone gondozásában. A lemez története egy lenyűgöző és hátborzongató utazásra visz el bennünket: a legenda szerint Gagarin űrutazása előtt több kísérlet is kudarcba fulladt, ilyen volt az űrhajós házaspár, Anatolij és Ludmilla Tokov tragédiája is, akik végül magukra maradtak odakint a súlytalan világegyetemben. Ebből a történetből született meg a zenekar legelső klipje is az Ég veled, Anatolij! című számhoz, melyet májusban a Theodorhoz forgatott misztikus videó követett.
2014 novemberében a zenekar elkészítette első akusztikus kislemezét, az IO-t. A címnek több olvasata is van: számként a Képzelt Város jövőre esedékes 10. évfordulójára, míg összeolvasva a betűket a Jupiter egyik holdjára utal, mellékbolygóként követve az Anatolij tematikáját. Az IO öt dalából négy már ismerősen csenghet a korábbi albumokról, a Mégis mindent pedig egy friss szerzemény, melyhez egy bensőséges hangulatú klipet is készítettek stúdiózás közben. Az IO természetesen nem csak a fióknak íródott, így a hangos koncertek mellett a jövőben intimebb hangulatú, akusztikus Képzelt Város koncertekre is számíthatunk. A zenekar az évet a Trafóban zárja, a Middlemist Red társaságában, épp úgy, ahogy 2014-et kezdték, ám ezúttal a közös koncert hangulatát különleges vizuállal is emelik.

Barta Gyöngyi - cselló
Gál Dániel - dob
Győrffy Máté - gitár
Kocsis Szilveszter - basszusgitár
Kovács Ákos - ének, gitár
Miskolczi Márton - gitár, billentyű

Kontakt: Győrffy Máté // mate@mamazone.hu // +3670.433.8654

IO / 2014
Mégis, mindent
Ég veled Anatolij!
Theodor
DISCOGRAPHY
IO / 2014
Anatolij / 2013
Hélium / 2012
Mit Nekem / 2009
copyright © 2009 BIN